Publicerad den 1 kommentar

Vad är Autism?

vad är autism

Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Den diagnostiska förklaringen är att Autism är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning där hjärnan och nervsystemet fungerar annorlunda än vad som anses normalt och fokus ligger på de problem som kan uppstå till följd av t ex svårigheter med interaktion, att hantera sinnesintryck, begränsade och upprepade mönster i beteenden, intressen och aktiviteter eftersom autistiska hjärnor tar till sig och bearbetar information på ett annat sätt.

Funktionsvariation

Ett annat sätt att se på Autism representeras av neurodiversitetsrörelsen som antyder att autism och andra neuroutvecklingsstörningar snarare är en del av naturlig mångfald. Ur detta perspektiv är autism inte en dysfunktion, utan en variation.

Spektrum

Oavsett hur man väljer att se på Autism är samhället idag byggt för hjärnor och nervsystem som anses fungera “normalt”. Det kommer med olika utmaningar för autister som varierar eftersom ingen individ är den andra lik. Därför beskrivs autism ofta som ett spektrum.

Ingen sjukdom

Oavsett om du väljer att se Autism som en nedsättning eller variation, finns det några saker som inte kan ifrågasättas. Autism är ingen sjukdom och kan därför inte botas eller medicineras. Det är dock möjligt att sträva efter att bygga ett samhälle som inkluderar olika varianter av hjärnor och nervsystem. Det är dock möjligt att skapa ett samhälle som är mer inkluderande för olikfungerande hjärnor.

Hur ser du på Autism?

Jag anser att varje individ själv har rätt att bestämma hur man ser på sin Autism. Hur ser du på det? Säger du att du har en funktionsvariation, eller en funktionsnedsättning. Eller kanske något annat?

Gillar du inlägget?

Vill du hjälpa mig att sprida kunskap om Autism, dela gärna inlägget på dina sociala medier. Tack för att du läser.

1 reaktion på “Vad är Autism?

  1. I need to to thank you for this good read!! I definitely loved every little bit of it. I have you book-marked to look at new things you postÖ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.