Publicerad den 2 kommentarer

Hur jag fick min autismdiagnos

IF YOU WANT TO READ THIS IN ENGLISH YOU FIND IT HERE https://www.instagram.com/p/Chy6zsMst2L/

Ett halvt liv med depresion och utbrändhet

Det var min psykolog som föreslog att jag kunde ha en neuropsykiatrisk diagnos. Hon var KBT-psykolog och jag gick i terapi för svår utbrändhet och depression. På den tiden jobbade jag inom vården och kämpade för att orka jobba de 50 % jag hade kommit ner till från mina 100 %  tjänst på grund av utbrändhet. Jag hade min första svåra utbrändhet och depression när jag var 25. Sedan dess har jag träffat många psykologer, terapeuter, läkare och psykiatriker. Ingen förstod varför jag alltid hamnade  i en ny depression eller utbrändhet. Min ångest blev bara värre och även om både medicinering och att gå till psykolog hjälpte till en viss nivå så förhindrade det aldrig återfallen.Jag har alltid ställt höga krav på mig själv och alltid strävat efter att bli bättre i allt. Jag har jobbat så hårt med mig själv genom åren. Provat allt från dieter till olika terapier, motionsformer olika former av medicinering, terapier etc. Jag har lärt mig mycket. Men hur mycket jag än lärde mig blev jag ändå alltid deprimerad och utbränd. När psykologen föreslog en utredning för autism och ADHD var jag så allvarligt deprimerad och utbränd att jag inte hade någon energi kvar att leva. Jag hade gett upp. Jag hade gått i KBT-terapi tidigare och alltid gjort de uppgifter jag fick i terapin. Men den här gången var jag bara tom. Jag hade ingen energi och jag minns att jag tänkte. “Om det här är vad mitt liv ska bestå av orkar jag inte längre. Genom åren hade jag gått igenom två utredningar som screenade för allt inom DSM förutom neuropsykiatriska störningar (eftersom jag gått på universitetet och fått höga betyg sa psykiatern som höll i den senaste utredningen att det inte var speciellt troligt och ingen sådan undersökning gjordes) utan resultat. Jag var nog bara en väldigt känslig person och sårbar för depression och ångest.Men nu tyckte alltså psykolog en jag gick hos att jag visade tecken på npf. Eftersom jag varit sjuk i många år prioriterades min utredning och jag behövde inte stå i kö. Jag var då 40 år och hade varit sjuk till och från nästan tjugo år. Långsamt under processen började jag titta under min mask. Jag kom ihåg saker från min barndom som har varit gömda under den masken. När psykiatrikern som ansvarade för utredningen sa att det inte rådde några tvivel om att jag var autistisk frös jag till is.  Jag minns att jag bara inte kunde hantera alla känslor som kom med vetskapen om att jag gått i ett halvt liv med autism utan att någon någonsin lyft möjligheten.

Autismdiagnos- nytt sätt att leva

Det visade sig att min kamp för att bli bättre, göra bättre och prestera bättre genom mitt liv faktiskt hade gjort saker värre för mig. Det var så konstigt att inse eftersom jag hela mitt liv  trott att jag aldrig gjorde tillräckligt, att jag var lat och att alla andra försökte och gjorde så mycket bättre. Nu sa ett helt expertteam på autism att jag var tvungen att sänka förväntningarna på mig själv och att jag hade en funktionsnedsättning som gjorde att jag hade mycket mindre energi till att börja med och behövde mycket vila och att göra saker annorlunda för att spara energi.Föreställ dig att gå genom livet och tro att du är någon du inte är. Det kan låta dramatiskt, men det är så det är. Från tidig ålder har jag stoppat undan mitt autistiska jag och försökt vara som alla andra. Jag har gått  genom livet och dolt mina preferenser och behov, försökt vara som alla andra tills jag faktiskt inte hade någon aning om att det var vad jag gjorde. Och genom att göra så förlorade jag mig själv.Och där var jag. 40 år gammal. Hela min identitet uppbyggd på att försöka fungera som alla andra. Nu sa de att jag måste leva livet mer enligt mina villkor. En lång tid efter diagnosen var jag i chock. Sen arg. Ledsen. Små glimtar av någon jag brukade vara som liten visade sig då och då. Men för det mesta fanns det ingenting där. När jag sakta började leta bakom år av maskering fanns ingen där inunder till att börja med. Jag kände mig bara tom. Det tog mig några år att gå igenom dessa känslor och jag kämpar fortfarande med vem jag är. Jag har levt hela mitt liv som den maskerade versionen av mig själv. Att långsamt dra av masken och minnas det lilla barnet bako är smärtsamt och förvirrande.

Hur fick du din autismdiagnos?

Skriv gärna en kommentar och berätta hur det var för dig. Tack för att du läser.  

2 reaktioner på “Hur jag fick min autismdiagnos

  1. Det känns så välbekant att läsa detta, trots att min egen bakgrund egentligen ser rätt annorlunda ut. För mig har det aldrig gått så långt som till sjukskrivning ens, trots att jag haft problem med psykisk ohälsa under större delen av mitt vuxna liv (är 42 nu). Återkommande lättare depressioner, långvarig stress som gjort mig sjuk, men först vid 35 års ålder kom jag för första gången till en psykolog. Och ingen av alla jag pratat med har reagerat när jag börjat väcka funderingarna om att det kanske är något “annat” som ligger bakom att jag aldrig får ordning på livet och klarar att göra allt som de flesta andra gör med lätthet.

    I vintras började jag läsa på och följa en massa olika personers egna erfarenheter om autism, och har aldrig varit så övertygad om något i mitt liv som jag nu är om att jag är autistisk. Plötsligt stämmer ALLT. Så nu står jag i kö för att förhoppningsvis få min utredning. Vågar inte ens tro på att jag kommer så långt, trots att jag är så säker på att jag borde ha diagnosen, för resursbrist hit och dit och blahablaha, och jag har ju tagit mig ända hit utan att totalkrascha, så kan bara hoppas. Men finner tröst i att för första gången i livet hitta sammanhang och människor där jag känner mig som andra.

    Tack för att du skriver och sprider ordet!

    1. Hej Sigrid,
      Vad skönt att det verkar som att du hittat ett svar. Kommer i håg nervositeten inför utredningen. Det är synd att det måste till att människor ska totalkrascha för att få en utredning eller diagnos. Håller tummarna för dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.